Juni, 2022

Interview met Carla Clarissa

Carla Clarissa is oprichter van The Women’s Leadership Program en executive coach voor vrouwelijke leiders. De essentie van haar coachingsmethodiek de Journey to Wholeness® is dat vrouwen zich weer vrij voelen om vanuit hun eigen kracht te leven én te leiden. Ze schreef vanuit deze coachingsmethode ook een boek: Born to change the game. Dit is hét handboek voor vrouwen die praktische handvatten willen om hun leiderschapskwaliteiten (verder) te ontwikkelen.                      Lees hier het interview met Carla:

Hoe kwam je op het idee om Born to change the game te schrijven?

Het idee om een boek te schrijven kwam dankzij mijn klanten. Zij vertelden mij dat ik zoveel waardevolle verhalen te delen heb en dat veel meer vrouwen die zouden moeten horen. Ook zeiden ze dat ze heel graag met andere vrouwen over hun eigen leiderschapsreis wilden praten en wat ik nu precies doe, maar dat dat ook heel ingewikkeld was. Toen heb ik me voorgenomen dat ik niet alleen hen, maar ook andere vrouwen een boek wilde geven wat ze kunnen delen de belangrijke vrouwen in hun leven. Zodat ze samen over de thema’s kunnen praten die ik in het boek aanreik. Door met elkaar te delen wat er tijdens het lezen in hen omgaat kunnen ze ook de magie van kwetsbaarheid en sisterhood ervaren. Dat gun ik echt iedere vrouw. Omdat we alleen door de liefdevolle ogen van een andere vrouw leren om onszelf onvoorwaardelijk lief te hebben.

Wie is de belangrijkste powervrouw in jouw leven?

Ik heb er velen, een sisterhood vol! Maar de belangrijkste is absoluut mijn dochter. Zo eerlijk als ze is, en recht door zee vind ik geweldig. Ze voelt diep en analyseert scherp. Ze brengt helderheid in mijn leven en laat me eerlijk in de spiegel kijken. Het is mijn diepste verlangen dat ze zichzelf toestaat altijd zo krachtig te blijven en haar licht door niets en niemand te laten dimmen. Sterker nog, het is vanuit dit verlangen dat ik de Journey to Wholeness ontwikkeld heb. Voor haar, voor mijzelf en voor iedere vrouw die ernaar verlangt haar ware kracht te laten zien en haar licht op deze aarde te laten schijnen.

Wat is je voornaamste tip voor vrouwen in leiderschapsrollen?

Het enige wat een vrouwelijke leider hoeft te doen om haar transformerende kracht op deze aarde aan te wenden, is te stoppen met het zoeken van haar kracht buiten zichzelf. Nee, nog een masterstudie zal echt niet het verschil maken, maar de reis naar binnen wel. Zo bevrijd je de vrouwelijke kracht die we geleerd hebben te onderdrukken. En vanuit die kracht ontwikkel je een gegronde eigenwaarde. Daar zit het onbenutte leiderschapspotentieel.

Wat is volgens jou de meest achterhaalde uitspraak over vrouwelijk leiders anno 2022?

Dat vrouwen niet doorgroeien in de organisatie omdat ze nog moeten leren om het zakelijke ‘spel te spelen’. Alsof ze nog bepaalde vaardigheden missen zoals om kunnen gaan met de politiek in de organisatie, of met profileren en zichtbaarheid. Niets is minder waar.

En tot slot: Wie zouden Born to change the game moeten lezen?

Alle vrouwen die een oprecht verlangen voelen om te inspireren en veranderingen in gang te zetten. Vanuit wie ze werkelijk zijn. Of je nu net bent gaan werken, of net moeder bent geworden. Of je in je eerste managementrol zit of juist doorgroeit naar een directeursfunctie. Of je nu ZZP’er of ondernemer bent. Het boek is voor iedere vrouw die wil leven en leiden vanuit haar vrouwelijke kracht.

Maar volgens mijn man zouden ook alle mannen dit boek moeten lezen! Zodat ze de vrouwen in hun leven beter gaan begrijpen, maar ook veel bewuster worden van de druk die onze maatschappij op vrouwen uitoefent. En van de innerlijke dynamieken waarin hun moeder, zus, partner, dochter en/of collega’s gevangen kunnen zitten. Als je dit als man begrijpt zie je ook wat jij zou kunnen doen om dit te veranderen.

Meer lezen over Carla Clarissa? 

Kijk op haar website carlaclarissa.com voor meer informatie over haar coaching’s methode en The Women’s Leadership Program. Op onze blog lees je ook meer over haar boek Born to change the game of klik hieronder op het boek om hem meteen te bestellen!

‘You were never meant to play the game. You were born to change it!’