Een bijzonder boek voor oktober borstkankermaand

Zoals elk jaar is oktober borstkankermaand. Ook dit jaar is er weer genoeg reden om daarbij stil te staan, want één op de zeven vrouwen krijgt ermee te maken. Op 1 september is Dingen die erger zijn van Lenneke Hoope en Anneloor van Heemstra verschenen bij uitgeverij Altamira. Een bijzonder en aangrijpend stripverhaal voor volwassenen over borstkanker.

Lenneke Hoope was 37 jaar toen ze onder de douche een knobbeltje in haar borst voelde. Na de diagnose borstkanker volgde een jaar vol angstige, verdrietige, maar ook bizarre en grappige situaties.

In Dingen die erger zijn lees je over haar ervaringen als borstkankerpatiënt: de chemo’s in het ziekenhuis, de merkwaardige reacties en adviezen uit haar omgeving, het ziek en uitgeblust op de bank liggen en het omgaan met een constant allesomvattende angst.

‘Je hebt als je ernstig ziek bent zo ontzettend veel aan je hoofd. Stripboeken zijn dan makkelijk en fijn om te lezen. Je stapt zo het verhaal in en uit. We hebben niets mooier of erger gemaakt dan het is, en we hopen dat dit boek ervoor zorgt dat iedereen die met deze ziekte te maken krijgt, herkenning en misschien zelfs wat troost vindt.’ – Lenneke Hoope

©Keke Keukelaar

 

De treffende tekeningen van Lennekes hartsvriendin Anneloor van Heemstra maken dit universele verhaal over levensbedreigend ziek zijn op een bijzondere manier herkenbaar. Door die innige samenwerking, en een vriendengroep, die dit boek verrijkt met hart-onder-de-riem-berichten in de vorm van appjes, krijgt vriendschap een glansrol in Dingen die erger zijn. 

Grietje Braaksma, van Broese Boekverkopers in Utrecht, koos op 2 oktober, op Radio 4,  Dingen die erger zijn als het Boek van de Week. Je kunt het fragment hier terugluisteren.

In de grote thema’s en de kleine details is deze strip een intiem, grappig en eerlijk verhaal – er wordt hier niks heldhaftig “verslagen” of “overwonnen”, en dat is er precies zo goed aan.’ 
– Renske de Greef, schrijver, illustrator en columnist 

‘Deze strip is het mooiste, liefste en grappigste wat ik ooit over dit onderwerp heb gelezen.’ 
– Tjitske Reidinga, acteur