Interview foto arentina drenth

Mei, 2024

Interview met Arentina Drenth

Arentina Drenth is GZ-psycholoog en gedragstherapeut. Ze is gespecialiseerd in angst, depressie, trauma, slaap en stress. Ze vindt het belangrijk dat wetenschappelijke kennis toegankelijk wordt gemaakt, mede omdat ze zelf dyslectisch is. In dit tweede deel in de Doe je zo-serie, Beter slapen doe je zo, gaat Arentina Drenth in op de oorzaken van slaapproblemen en helpt ze je deze op te lossen. Lees hier het interview met Arentina:

Wat heeft je geïnspireerd om dit boek te schrijven?

Tijdens mijn opleiding tot gedragstherapeut ging het over hoe je slaapproblemen kunt behandelen. Dat was het moment dat ik dacht: dit moet iedereen met slaapproblemen weten! De aanpak van slaapproblemen met gedragstherapie werkt echt. Het is zelfs de eerste keus bij het behandelen van iemand met langdurige slaapproblemen en heeft de voorkeur boven het geven van slaappillen. In die tijd had ik last van overgangsklachten en las ik het boek van Francine Oomen: Oomen stroomt over. In dit boek wordt de tekst verduidelijkt door tekeningen. Ik heb haar boek in één keer uitgelezen.

beter slapen illustratie

Dit was me nog nooit overkomen! De tekeningen hielpen me bij het vlot lezen van het boek. Vandaar dat er in de Doe je zo-serie ook veel tekeningen staan. Zo kun je makkelijk een beeld in je hoofd vormen van wat je gelezen hebt en onthoud je het beter. De tekeningen zijn gemaakt door Josselin Bijl en daar ben ik ontzettend blij mee. Ze zijn vrolijk, leuk, luchtig, grappig en ontzettend mooi.

Hoe speelt jouw rol als psycholoog mee?

In de afgelopen 27 jaar heb ik mij gespecialiseerd in angst, depressie, trauma, stress en slaap. Ik zie vaak dat kleine veranderingen ervoor kunnen zorgen dat je je beter gaat voelen. Mijn motto is dan ook: het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Het zijn juist de kleine en simpele dingen die helpen en een groot verschil kunnen maken in je leven. Zoals elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan als je slaapproblemen hebt. En daarbij pas naar bed gaan wanneer je moe wordt. Deze verandering kan ervoor zorgen dat je na twee of drie weken al beter slaapt. Dankzij mijn werk als psycholoog weet ik dat dit soort aanpassingen wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken.

beter slapen banner

Waarom is het voor jou zo belangrijk dat het boek toegankelijk is voor iedereen? Waar let je op bij het schrijven?

Voor mijn studie en werk als psycholoog moet ik veel lezen. Ik schrijf hier bewust ‘moet’ omdat ik niet voor mijn plezier een boek lees. Ik lees namelijk heel langzaam. Als de tekst moeilijk geschreven is, moet ik de zin een aantal keren herlezen voordat ik snap wat er staat. Vandaar dat ik er een hekel aan heb wanneer er te veel onnodige en moeilijke woorden in een boek staan. Dat is ook een reden dat ik dit boek wilde schrijven: een boek met weinig en makkelijke woorden en korte zinnen. Zo kunnen mensen die, net als ik, meer moeite hebben met lezen ook leren wat ze kunnen doen om beter te slapen. De lay-out is er ook op aangepast: op elke pagina staan twee kolommen tekst. Dit maakt het voor mij makkelijker om te lezen dan één lange lijn tekst. Dat wil trouwens niet zeggen dat dit boek niet voor mensen is die snel en makkelijk lezen. Zij hebben het wellicht wat eerder uit.

beter slapen omslag

Wat is het meest achterhaalde slaapweetje?

Volgens mij is het meest achterhaalde slaapweetje dat je zeven of acht uur slaap nodig hebt. Dit is voor veel mensen zo, maar niet voor iedereen. Er zijn ook veel mensen die meer of minder uren slaap nodig hebben. Het aantal uur slaap dat je nodig hebt om je goed te voelen – de slaapbehoefte – is voor iedereen anders. Je hebt genoeg geslapen wanneer je genoeg energie en een goed humeur hebt, emotioneel stabiel bent en je concentratie en geheugen goed zijn. Het kan zijn dat je maar zes uur slaap nodig hebt. Als je dan acht uur in bed ligt, zul je twee uur wakker liggen.

Misschien denk je dan dat je een slaapprobleem hebt, maar dat is niet zo. Je ligt gewoon te lang in bed voor jouw slaapbehoefte. Heb je tien uur slaap nodig en lig je acht uur in bed? Dan heb je een tekort aan slaap. Het is dus belangrijk om erachter te komen wat jouw slaapbehoefte is.

En tot slot:

Je schreef eerder het boek Angst overwinnen doe je zo. Was het proces voor dit boek anders? 

Het schrijfproces was voor beide boeken hetzelfde. Ik noteer eerst wat ik absoluut in het boek wil hebben wat zo in mij opkomt. Mijn werkervaring als psycholoog helpt me hierbij. Dan begin ik te lezen over de verschillende manieren om het probleem aan te pakken binnen de gedragstherapie. Ik vind het zelf altijd fijn om een keuze te hebben tussen verschillende methoden. Vandaar dat ik meerdere manieren beschrijf in mijn boeken om angst of slaapproblemen aan te pakken. Daarna ga ik na welke oefeningen mijn cliënten het meest geholpen hebben. Deze schrijf ik op en werk ik uit. Nadat alles in hoofdstukken is ingedeeld, kijk ik of er een goede samenhang in zit en of er nog iets ontbreekt.

Dan gaat het manuscript naar mijn redacteur bij Altamira, Silke Bouman. Zij is ontzettend goed in haar vak. Samen met haar wordt het boek beter, nog makkelijker leesbaar en met hoofdstukken en paragrafen die goed op elkaar aansluiten.

‘Dit boek komt als geroepen: praktisch, toegankelijk én met een actieplan! Je zou het een ‘droomboek‘ kunnen noemen…’ – Anita Witzier

Meer lezen over Arentina Drenth? 

Kijk op haar website www.omfi.nl voor meer informatie over haar workshops of 1-op-1 begeleidingen. Hier kun je ook de lege schema’s uit het boek Beter slapen doe je zo gratis downloaden. Of klik hieronder op het boek om hem meteen te bestellen!